Tipy, jak docílit výborné kávy pomocí plnitelných kapslí Evergreen

 

kafe

Drahá planeto a drazí milovníci kávy, plnitelné kapsle Evergreen byly navrženy tak, abyste si mohli vychutnávat výbornou kávu už od prvního použití. V tomto článku najdete několik tipů, díky kterým dosáhnete pokaždé těch nejlepších výsledků a používání kapslí Evergreen se pro Vás tak stane každodenním rituálem, na který se budete těšit. 

 

Hrubost mleté kávy 

9 z 10 případů nepovedené kávy je způsobeno použitím špatně namleté kávy.  

 Snímek obrazovky 2021-03-26 v 19.48.51

 

Jemně mletá káva (na obrázku druhá zprava) - Ta, kterou doporučujeme!  Jemně namletá káva je přesně ten typ, který vám umožní získat tu nejsilnější kávu. Pokud je vaše káva jemně namletá, jako je běžné pro espresso, netlačte příliš během pěchování. Když uvidíte, že káva odkapává z kávovaru tudy, kudy by správně neměla, je to známka toho, že voda nemůže projít kapslí, což obvykle znamená, že v kapsli je příliš velký tlak, který neumožní vodě protéct. Je ale těžké obecně určit, jaký tlak je vhodný, protože každá káva je jiná. U některého typu postačí tlak vytvořený zaklapnutím víčka kapsle, jindy bude potřeba kávu důkladněji stlačit pěchovadlem. Je tedy nutné vyzkoušet, co nejlépe funguje právě pro Vámi zvolený druh kávy, k docílení té nejlepší chuti. 

Středně hrubá káva:  Tento typ namleté kávy bývá většinou slabší než jemně namletá káva. Proto pokud se vám káva zdá vodová, nebojte se při pěchování použít trochu víc síly a kávu v kapsli pořádně stlačit. 

 

Pěchování 

Kolik tlaku použijete je stěžejní proto, abyste během procesu dosáhli dobré kávy. Dokonce i chuť kávy se může změnit podle toho kolik tlaku použijete. Neexistuje žádné všeobecné pravidlo, proto zkoušejte, hrajte si, a nakonec jistě docílíte dokonalé kávy. 

 

Množství Kávy 

Neplňte kapsli až po okraj! Nejlepšího výsledku obvykle dosáhnete, když mezi stlačenou kávou a víčkem zůstane trochu prostoru. Že jste kapsli nepřeplnili poznáte tak, že při zavírání nebudete muset na víčko vyvinout prakticky žádný tlak. Díky tomu může voda kapslí snáze protéct a káva bude přesně podle vašich představ. Pokud se Vám ovšem bude káva zdát příliš slabá, můžete vždy trošku kávy přidat. Dávejte pouze pozor, abyste kapsli nepřeplnili, pak by voda správně neprotekla kapslí. Pokud se vám tohle stane, nevěste hlavu, uberte trochu kávy z kapsle a zkuste to znovu. 

 Snímek obrazovky 2021-03-26 v 19.50.00

 

Jak získat pěnu na povrchu 

Chcete-li docílit jemné pěny na povrchu, pak je dobré na to brát ohled už při výběru a mletí kávy. Některé druhy totiž pěnu vytváří přirozeně, jiné naopak téměř vůbec. Při mletí mějte na paměti, že vytvořit pěnu je nejsnazší, když použijete jemně namletou kávu. Pokud se vám pěnu vytvořit stále nedaří, nebo si jen chcete pojistit, že pokaždé dosáhnete optimálního výsledku, můžete vyzkoušet tento jednoduchý trik. Naplňte kapsli kávou jako obvykle a vložte do kávovaru. Kávovar zapněte, ale jen na 2 až 3 vteřiny. Těsně před tím, než z něj začne vytékat káva, nebo v ten moment, kdy začne vytékat, ho zase vypněte. Horká voda tak zůstane přímo v kapsli, díky čemuž bude vaše káva silnější. Počkejte asi 10 vteřin, kávovar opět zapněte a poté si už jen vychutnejte kávu - s výraznější chutí a větším množstvím pěny než obvykle. 

 

Čištění 

Kapsle bude po každém použití horká, proto vždy pár minut počkejte, než ji vezmete do ruky. Jakmile vychladne, vyprázdněte ji a omyjte vodou, nebo ji dejte do myčky. Ujistěte se, že na kapsli nikde nezbyla žádná káva a osušte ji. 

 

Závěr 

Může se stát, že si při prvních pokusech s kapslemi nebudete úplně rozumět. Důležité je to nevzdávat hned na začátku a přijít na to, jak dosáhnout optimálního výsledku. Mějte na mysli, že se jedná o alchymii. Ve většině případech je problém buďto v hrubosti kávy, stlačení kávy nebo množství kávy v kapsli. Jakmile se s kapslemi naučíte zacházet a přijdete jim na kloub, výsledek bude k nezaplacení. Ušetříte přírodu, své peníze a zbytek kávy můžete použít například jako hnojivo na zahrádku. 

 

 

Zdroj: Evergreen.com