Plasty jsou všude.
Plast je obsažen v notebooku, který používám k napsání tohoto článku a v oblečení, které mám na sobě. Je jednoduché vidět, jak moc jsme na plastech závislí. To, co nevidíme je, jak nás naše obrovská závislost na plastu dovedla k rozsáhlé kontaminaci mikroplasty. Drobné částečky plastu (menší než 5mm) se vznášejí vzduchem a skrývají se v jídle, které jíme a v pití, které pijeme.
V tomto článku se snažíme pochopit, jak moc mikroplastů ryby konzumují a zda jsou tyto částice i ve filetech, které jíme. Nedávno výzkumníci v laboratoři Rochman a spolupracovníci z ministerstva životního prostředí v Ontariu zkoumali sedm druhů ryb z jezera Simcoe v Ontariu, v Kanadě. Zaměřili se na stopy mikroplastů v žaludku, filetu a játrech u každé zkoumané ryby.
Studie ukázala, že mikroplasty se vyskytovaly v žaludku skoro všech zkoumaných ryb.
Tato zjištění nebyla však překvapující, protože už dříve proběhly jiné studie, které prokázaly vysokou koncentraci mikroplastů u mnoha druhů ryb z jezer Ontario a Hořejší.
Nicméně studie zřetelně prokázala, že se mikroplasty vyskytují i ve filetech a játrech všech sedmi druhů. To znamená, že plasty nejsou pouze vylučovány poté, co byly stráveny, ale také cestují do jiných části těla, včetně částí, které jíme.
Předchozí studie naznačily, že mikroplasty se mohou přesunout z vnitřností do filetu, ale tato studie ukazuje, že se mikroplasty vyskytují i u divokých ryb. Okolo 74% filet a 63% jater obsahovaly nejméně jeden mikroplast, mezitím co 99% divokých ryb mělo ve svém systému minimálně jednu částici mikroplastu.
Během výzkumu se přišlo na další zajímavou věc. Říká se, že je lepší jíst méně rybích predátorů a ryb, co žijí dlouho, protože většinou ve svém systému mají větší množství toxinů, jako je například rtuť. Z výzkumu vyplývá, že s mikroplasty je to opačně. Celkově větší ryby sice obsahují mikroplasty, ale jsou to právě malé ryby, které ve svém systému mají více mikroplastů na gram tkáně. Takže když uříznete stejně velkou část masa z větší a menší ryby, filet z menší ryby bude obsahovat více mikroplastů. Tyto výsledky ukazují na výjimečnost mikroplastů jako všude přítomné zamořující látky. Mikroplasty jsou spíše fyzické částice než rozpuštěné organické chemikálie a právě proto se mohou chovat jinak než chemické kontaminanty. Tyto unikátní vlastnosti jsou důležité, převážně vhledem k jejich efektům a rizikům pro životní prostředí.
Ale předtím, než vyřadíte ryby ze svého jídelníčku, myslete na to, že v rybách bylo nalezeno relativně malé množství mikroplastů. Jsou zde další zdroje mikroplastů, kterým jsme vystaveni.
Během výzkumu bylo vypočítáno, že ročně člověk přijme méně než 1000 mikroplastů, pokud jí přibližně půl kila ryb týdně
Pro srovnání, jiná studie říká, že dospělý člověk vdechne přibližně 35 tisíc až 62 tisíc mikroplastů. Tyto látky může obsahovat například pitná voda, pivo, sůl nebo dokonce i med. Otázkou však zůstává, jak moc jsou lidé vystaveni mikroplastům a jak to souvisí s dopady na jejich zdraví.
Proto je důležité zredukovat plastový odpad, znovupoužít některé produkty co nejvíce to jde a recyklovat kdykoliv můžeme. Každá z těchto činností zmírní emise plastů a zmenší naše vstřebávání těchto vedlejších produktů.
Zdroj: Oceanconservancy.org